
مجازاتهای احتمالی در چهارشنبه سوری
خوب است بدانید ساخت ، نگهداری ، حمل ، فروش ، توزیع و خرید مواد منفجره و محترقه در چهارشنبه سوری علیرغم تصور بسیاری از افراد مطابق با قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و دارندگان سلاح و مهمات غیر مجاز مصوب 23/6/1390 جرم می باشد و مجازات آن بشرح ذیل است :
- ساخت : 6 ماه تا 2 سال حبس
- نگهداری ، توزیع و فروش : 91 روز تا 6 ماه حبس
- خرید و حمل: جزای نقدی از پانصد هزار ریال تا ده میلیون ریال.
البته برخی از مواد محترقه که بر اساس ملاک های وزارت دفاع خطر ساز نباشد دیگر مشمول مجازات های فوق الذکر نخواهد شد که قاعدتا شامل مواردی چون بمب دست ساز نخواهد شد . ( به استثناء موارد « ساخت »)
علاوه بر اینکه موارد فوق الذکر به تنهایی جرم است و قابل مجازات می باشد ، چنانچه در نتیجه استفاده از این مواد آسیبی به فرد ( اعم از جرح و قتل ) وارد شود فرد آسیب زننده ضامن است و بستگی به مورد آن به قصاص یا دیه محکوم خواهد شد .
حتی چنانچه در نتیجه استفاده از این مواد ، شخصی دچار هراس شده ( انفجار صوتی ) و فوت کند یا مصدوم گردد و این امر اثبات شود ، شخص استفاده کننده بسته به مورد به دیه یا قصاص محکوم خواهد شد .
چنانچه استفاده از مواد منفجره به آتش سوزی و تخریب اموال ( خودرو ، مغازه ،…) دیگری ، شخص متضرر می تواند بر اساس قانون مسوولیت مدنی نسبت به مطالبه خسارت از شخص آسیب زننده اقدام نماید .
ضمن آنکه در مواردی ، احتمال شمول ماده 618 قانون مجازات اسلامی که مقرر می دارد : « هر کس با هیاهو و جنجال یا حرکات غیر متعارف یا تعرض به افراد موجب اخلال نظم و آسایش و آرامش عمومی گردد یا مردم را از کسب و کار باز دارد به حبس از سه ماه تا یک سال و تا ( 74 ) ضربه شلاق محکوم خواهد شد ».
گلناز فیروزی / وکیل دادگستری