در نظام حقوقی ایران ، صرف دروغ گفتن ( اظهار خلاف واقع ) جرم محسوب نمی شود و قابل مجازات نمی باشد ولیکن چنانچه دروغگویی با اوصاف و شرایط خاصی که قانونگذار بر شمرده است همراه باشد ، جنبه مجرمانه پیدا کرده ، جرم محسوب و قابل مجازات می باشد . مواردی از این دست عبارتند از :

  • هر کس در دادگاه نزد مقامات رسمی شهادت دروغ بدهد تحت عنوان « شهادت کذب » ( ماده 650 قانون مجازات اسلامی ) مجازات می شود .
  • هر کس در دادگاه سوگند دروغ یاد کند تحت عنوان « سوگند دروغ » ( ماده 649 قانون مجازات اسلامی ) مجازات می شود .
  • هر کس به قصد ضرر رساندن به دیگری بوسیله نامه و غیره دروغ پراکنی کند تحت عنوان « نشر اکاذیب » ( ماده 698 قانون مجازات اسلامی ) مجازات می شود .
  • صدور گواهی خلاف واقع و دروغ از سوی پزشکان تحت عنوان « تصدیق خلاف واقع توسط پزشک » ( ماده 539 قانون مجازات اسلامی ) قابل پیگیری و مجازات است .
  • گزارش دادن خلاف واقع ( دروغ ) توسط ضابطین دادگستری ( اعم از نیروی انتظامی و ….) تحت عنوان « گزارش خلاف واقع ضابط دادگستری » ( ماده 711 قانون مجازات اسلامی ) قابل پیگیری و مجازات است .
  • ارائه ترازنامه و حساب سود و زیان دروغ به اداره دارایی نیز می تواند تحت عنوان « جرم فرار از مالیات » تحت پیگیری و اعمال مجازات باشد . ( ماده 201 قانون مالیاتهای مستقیم )

گلناز فیروزی/وکیل دادگستری

قرار دادن مانع از سوی کسبه ، نگهبانان اداره ها و یا هر شخصی دیگر در کنار کوچه ، خیابان ، مقابل مغازه یا خانه و ممانعت از پارک خودروهای دیگر نقض آشکار حقوق شهروندی است و طبق قانون مجازات دارد. همچنین مسدود کردن کوچه و خیابان جرم است و مجازات دارد.

مطابق ماده 24 قانون مدنی : هیچ کس نمی تواند کوچه و خیابان هایی که بن بست یا مسدود نیست را تحت تملک قرار دهد .

حتما تا کنون برای یک بار هم شد . با تابلوی « پارک =پنچری» مواجه شده ایم و یا قصد نصب آن را جلوی درب منزل خود داشته ایم اما باید بدانیم که ماده 669 قانون مجازات اسلامی می گوید :

هرگاه کسی دیگری را به هر نحو تهدید مالی کند ، اعم از اینکه به این واسطه تقاضای انجام امر یا ترک فعلی را نموده یا ننموده باشد به مجازات شلاق تا 74 ضربه یا زندان از دو ماه تا دو سال محکوم خواهد شد . بنابراین نصب هرگونه تابلو پارک ممنوع ، یا تهدید به پنچری خودروها در کوچه و خیابان های شهر جرم محسوب می شود و می توان از متخلفین در دادسرا شکایت کرد . پس این تابلو فقط باید روی در پارکینگ نصب شود و اگر جای دیگر از دیوار خانه نصب و پارک کردن در آن محل را برای مردم ممنوع کنید ، اگر شهرداری یا نهادهای مربوط دیگر با خبر شوند می توانند با متخلف برخورد کنند.

نرگس مقامی / وکیل دادگستری