چگونه آپارتمان پیش خرید کنیم

یکی از موضوعات حقوقی که همیشه پیچیدگی های خاصی داشته و دارد پیش خرید آپارتمان می باشد از آن جایی که مورد معامله هنوز به صورت کامل وجود خارجی پیدا نکرده ممکن است در آینده برای هر یک از طرفین مشکلاتی ایجاد کند که باعث ایجاد اختلافی شود.

بنابراین اگر قصد خرید آپارتمان به صورت پیش خرید را دارید ، لازم است هنگام تنظیم قرارداد به نکات ذیل توجه نمایید:

  • هنگام تنظیم قرارداد مدارک فروشنده از جمله سند مالکیت ، قرارداد ساخت و مشارکت و نحوه تقسیم ملک بین مالک و سازنده ، وکالتنامه ای که مالک به سازنده داده است به دقت بررسی شود . چون این احتمال نیز وجود دارد که فروشنده در واقع خودش فردی باشد که قبلا ملک را پیش خرید کرده بوده است .
  • تنظیم قرارداد پیش خرید آپارتمان باید در دفاتر اسناد رسمی انجام شود . و در سند مالکیت نیز درج شود ضمنا بایستی خلاصه قرارداد به اداره ثبت محل ارسال گردد.
  • فروشنده برای درج آگهی در جراید و سایت ها باید حتما مجوز لازم را اخذ کرده باشد . بر اساس قانون اگر  فروشنده و سرمایه گذاران بدون تنظیم سند در دفاتر اسناد رسمی یا دریافت مجوز انتشار آگهی هر اقدامی انجام دهند ، از 91 روز تا یکسال حبس یا جزای نقدی به میزان 2 تا 4 برابر وجوه دریافتی محکوم می شوند .

پس مشاوران املاک باید پس از انجام مذاکرات مقدماتی ، طرفین را جهت تنظیم سند رسمی قرارداد پیش خرید  به دفاتر اسناد رسمی هدایت کنند .

  • مشخصات آپارتمان به طور دقیق ذکر شود از جمله پلاک و مشخصات ثبتی و نشانی وقوع ملک، متراژ ، امکانات – پارکینگ و انباری ، تعداد طبقات و واحد ها با ذکر شماره طبقه و واحد ، تعداد اتاق ها – نوع کاربری – سیستم سرمایش و گرمایش – نمای ساختمان و مصالح به کار رفته و مشخصات دکوراسیون داخلی مانند کابینت .
  • چون در پیش خرید آپارتمان بهای آپارتمان به صورت مرحله به مرحله و اقساطی پرداخت می شود در نتیجه باید به صورت کاملا شفاف مشخص شود که چه مبالغی به صورت نقد یا چک در چه تاریخ هایی باید در کدام مرحله از کار پرداخت شود . بر اساس قانون هنگام عقد قرارداد در دفاتر اسناد رسمی باید حداقل 10 در صد قیمت کل پرداخت شود . ما بقی مبلغ که قرار است به صورت اقساطی از سوی پیش خریدار به فروشنده پرداخت شود باید در تاریخ های مشخص و بر اساس میزان پیشرفت کار باشد .
  • زمان تحویل و میزان خسارات احتمالی در صورت عمل نکردن به تعهدات باید کاملا مشخص باشد . سازندگان قطعا زمانی را برای اتمام نهایی پروژه ساخت در نظر دارند که باید در قرار داد رسمی درج گردد تا زمان انتقال قطعی سند نیز بر اساس آن تاریخ مشخص شود . حال اگر نتوانند در تاریخ مقرر در قرارداد ، آپارتمان را تحویل پیش خریدار دهند ، فروشنده باید به خریدار خسارت بپردازد یا اینکه رضایت او را جلب کند .

نرگس مقامی / وکیل دادگستری